Nyhed20|02|2013

Danmarks første nano-fabrik er klar til produktion

Danmarks første nano-fabrik er klar til produktion

Teknologisk Institut er klar til storskala-produktion af katalytiske nanopartikler til brændselsceller efter tre års forskningssamarbejde i Højteknologifonden

Brændselscellerne kan blive batteriernes højteknologiske afløser, og fabrikken kan for eksempel producere nano-katalysatorer til 2.500 høreapparater om dagen. Målet er en femdobling af kapaciteten. Det fortæller projektets leder Leif Højslet Christensen til Electronic Supply.

- Med produktionsfaciliteterne er vi kommet et vigtigt skridt frem mod muligheden for masseproduktion også af brændselsceller. Brændselsceller har en række fordele i forhold til traditionelt opladelige batterier og kan gøre brugen af elektroniske hjælpemidler væsentligt lettere og mere fleksibelt, siger centerchef Leif Højslet Christensen, Center for Nano- og Mikroteknologi, Teknologisk Institut.

Et skift til mikrobrændselsceller vil overflødiggøre besværlige batteriskift og introducere en ”genop- ladningstid” på under 30 sekunder. Projektet tager afsæt i resultater fra det tidligere HTF-projekt MicroPowerDK. Indsatsen fokuseres nu på at udvikle mikrobrændselscellerne fra demonstrationsstadiet til pilotproduktion. 

 

Udviklingen kombineres med input fra markeds- og brugerundersøgelser for at sikre brugervenlighed.

Den forskningsmæssige del knytter sig til syntese af katalysepartikler og den protonledende membran, drevet af henholdsvis AU og DTU.

Succeskriterium er, at Sonion, AH Metal Solutions og Teknologisk Institut i samarbejde etablerer pilotproduktion af to synteseprocesser, dybtræksproces til indkapsling af cellen og en semiautomatisk samleproces, som forventes senere at indgå i et samlet procesforløb. Brændselscellerne skal som udgangspunkt monteres i to forskellige høreapparatsmodeller, specificeret af GN ReSound og Widex.

Læs mere om højteknologifondsprojektet her

 

 

Kontakt

Højteknologifonden
Kommunikations- og analysechef
Thomas Bjerre, 2090 3855

 
Højteknologifonden, Holbergsgade 14 3, 1057 København K, tlf 3363 7280info(at)hoejteknologifonden.dk