Nyhed07|03|2013

Dansk forsker beskriver i tidsskriftet Nature, hvordan hjertets slag reguleres

Dansk forsker beskriver i tidsskriftet Nature, hvordan hjertets slag reguleres

Et af verdens førende tidskrifter, Nature, offentliggør et resultat fra dansk forskning, der har store perspektiver for behandling af problemer med hjertet. Opdagelsen kommer fra et samarbejde mellem Aarhus Universitet og virksomheden Pcovery i regi af Højteknologifonden.

Egentlig er det en dag med forskning som så mange andre for erhvervspostdoc Anne-Marie Lund Winther. Foran hende ligger et stort sæt af data, som endnu ikke lader sig afkode. Hun søger derfor hjælp hos sin mentor Poul Nissen, professor på Aarhus Universitet. En idé kommer på banen, og med ét viser datasættet sit virkelige potentiale. Forskerne kan pludselig ikke bare se strukturen af de proteiner, de længe har arbejdet med, men også hvordan de fungerer og interagerer med hinanden. Arbejdet åbner for nye muligheder i udvikling af medicin mod hjerteproblemer.

Resultaterne er søndag offentliggjort i Nature, hvor Anne-Marie Lund Winther er førsteforfatter sammen med Maike Bublitz.

- Det var overvældende på et splitsekund at se års forskning bære frugt. Grundforskning er som at træde ind i et mørkt rum med en lommelygte. Man ved aldrig, hvad man finder. Her kom resultatet, mens vi egentligt søgte efter noget andet. Det er ret fantastisk at tænke på, fortæller Anne-Marie Lund Winther.

Kroppens celler indeholder et vigtigt protein – Calcium ATPasen, der er med til opretholde den rette calciumbalance i cellerne, hvilket i muskler og hjerte er særlig vigtigt for at regulere muskelafslapning efter en sammentrækning. Dette sker i et samarbejde mellem Calcium ATPasen og et andet protein: det regulerende peptid sarcolipin. Er der ikke den rette ligevægt mellem de to proteiner, kan det føre til dårlig regulering af hjertemusklens afslapning og sammentrækning, hvilket kan lede til hjertesvigt eller dårlig blodtransport rundt i kroppen.

Det er dette samarbejde mellem de to proteiner, Anne Marie Lund Winther nu kan beskrive. Sarcolipin regulerer effekten af Calcium ATPasen's optag af calcium, og denne viden om regulering af calciumtransporten til cellerne giver forskerne en fantastisk mulighed for at arbejde mod et lægemiddel, der kan styrke hjertets muskelaktivitet og dermed behandle hjertesygdomme.

- Først og fremmest et stort tillykke til projektet. Det er glædeligt at se et samarbejde mellem Pcovery og Aarhus Universitet skabe et så markant grundforskningsmæssigt gennembrud. Optagelsen i Nature viser, at det er en opdagelse af en sjælden kaliber. Det bliver spændende at følge, om det lykkes at udvikle nye compounds, der er forudsætningen for ny lægemidler, siger Højteknologifondens direktør, Carsten Orth Gaarn-Larsen.

Læs artiklen online her.

 

Kontakt

Anne-Marie Lund Winther, erhvervspostdoc, tlf. 5159 4561

Poul Nissen, professor, Aarhus Universitet, tlf. 8715 5508

Morten J. Buch-Petersen, Pcovery, tlf. 4045 2330

Thomas Bjerre, Kommunikations- og analysechef, Højteknologifonden, tlf. 2090 3855

 

 
Højteknologifonden, Holbergsgade 14 3, 1057 København K, tlf 3363 7280info(at)hoejteknologifonden.dk