Nyhed01|03|2013

Dansk forskningssucces sikrer EU-millioner til at bekæmpe graviditetsmalaria

Dansk forskningssucces sikrer EU-millioner til at bekæmpe graviditetsmalaria

Danske forskere og virksomheder har leveret internationalt anerkendte resultater i jagten på en vaccine mod graviditetsmalaria. Det fører til en bevilling fra EU på 45 millioner kroner.

Pressemeddelelse, 1. marts 2013 kl. 09:00

Graviditetsmalaria er et udbredt problem i Afrika, men der er håb forude for de ca. 200.000 kvinder og spædbørn, som hvert år dør på grund af den frygtede sygdom. 


Center for Medicinsk Parasitologi ved Københavns Universitet har i halvandet år arbejdet tæt sammen med de to virksomheder ExpreS2ion Biotechnologies og CMC Biologics. Målet er at udvikle en vaccine mod graviditetsmalaria i et samarbejde, der startede med en bevilling på 15 millioner kroner fra Højteknologifonden.  

Selvom højteknologifondsprojektet kun er halvvejs, har forskerne allerede leveret imponerende resultater. Således er det med stor succes lykkedes at teste proteinet VAR2SCA i dyr. Proteinet binder malariaparasitter til de gravides moderkager, og med de gode resultater er forskerne nu nået så langt, at næste fase bliver at teste proteinet i mennesker.  

De flotte testresultater, som de danske forskere har leveret, betyder, at EU har valgt at støtte vaccineprojektet, der nu også tæller et samarbejde med Institut de Recherche pour le Développement, European Vaccine Initiative, Université d’Abomey-Calavi og University of Tübingen. EU's støtte er på 45 millioner. Udviklingen går stærkt:  

- Støtten fra Højteknologifonden har været afgørende for, at projektet er blevet en succes så hurtigt. Selv om der stadig er lang vej, før en endelig vaccine er færdigudviklet, så er vi på rette spor, og det er vores mål, at en vaccine vil kunne udrydde graviditetsmalaria fuldstændig i fremtiden. Det fortæller professor ved Københavns Universitet, Ali Salanti.  

Med EUs støtte ser fremtiden lysere ud for kampen mod graviditetsmalaria, hvor 25 millioner førstegangsfødende kvinder hvert år er i risiko for at få graviditetsmalaria. EU-projektet løber fra 2013 til 2016, mens samarbejdet med Højteknologifonden løber frem til 2014.    

Kontakt:

Københavns Universitet, Center for Medicinsk Parasitologi, prof. Ali Salanti,tlf. 2875 7676

Københavns Universitet, Center for Medicinsk Parasitologi, lektor Morten Nielsen,tlf. 3545 6090

ExpresS2ion Biotechnologies,  Direktør Dr. Charlotte Dyring, tlf. 5090 0403

Højteknologifonden, Thomas Bjerre, kommunikations- og analysechef,tlf. 2090 3855

Billedgalleri

 
Højteknologifonden, Holbergsgade 14 3, 1057 København K, tlf 3363 7280info(at)hoejteknologifonden.dk