Forskning skal udvikle miljøvenlig cement

Forskning skal udvikle miljøvenlig cement

Projektets formål er at udvikle procesteknologi til fremstilling af miljøvenlig cement af høj kvalitet.

Om projektet

Forbruget af cement er i stadig vækst på verdensplan og forventes inden 2050 at være fordoblet. Især den kraftige udbygning af infrastruktur, boliger og industri i f.eks. Kina og Indien driver den øgede efterspørgsel.

Cementproduktion udleder store mængder CO2: samlet ca. 5 % af den menneskeskabte udledning. Der er derfor et stort potentiale i at udvikle nye typer af cement, der kan produceres med lavere CO2-udledning uden dermed at reducere kvalitet og holdbarhed.

Projektet gennemføres i et samarbejde mellem FLSmidth, der er verdens førende leverandør af procesanlæg til den globale cementindustri; Aalborg Portland, der som cementproducent skal afprøve de nye cementtyper; Århus Universitet, iNANO, som har ekspertise inden for termodynamik og undersøgelser på nanoskala af cement; og Aalborg Universitet, Institut for Energiteknik, som har ekspertise i modelbeskrivelser af procesanlæg.  

Målet er effektiv og målrettet udvikling af avancerede og miljørigtige cementfabrikker, der kan dække behovet for fremstilling af fremtidens bæredygtige cementtyper.

Aalborg Universitet har i flere år arbejdet fokuseret på at opbygge kompetencer til at modellere og optimere energiprocesser. Det er i projekter som dette, at disse kompetencer kan afprøves og vise deres anvendelighed i forhold til fremtidens klima- og ressourcemæssige udfordringer. 

Projektet fokuserer på at udvikle nye typer reaktive supplerende cementmaterialer (SCM) og den nødvendige procesteknologi for at kunne fremstille og anvende disse i stor skala. Procesteknologien udvikles til salg på det globale marked og vil tage udgangspunkt i fremstillingen af SCM materialer baseret på lokalt tilgængelige råmaterialer.

Se tidligere års statusopdateringer her

Lignende projekter

FUTURECEM - fremtidens bæredygtige cement

Bæredygtige byggematerialer findes i den danske ungdergrund

Kontakt i HTF

Kommunikationschef
Thomas Bjerre
Tlf. 3363 7285

 

Fakta

Varighed: 4 år
Projektperiode: 2010-2014

Fase 2: Det gode projekt – de første resultater

Budget: 30 DKKm
HTF-investering: 15 DKKm

Parter

FLSmidth A/S

Aalborg Portland A/S

AU – iNANO

AAU – Institut for Energiteknik

 
Højteknologifonden, Holbergsgade 14 3, 1057 København K, tlf 3363 7280info(at)hoejteknologifonden.dk