Produkter fra tæpper til tagpap skal sikres mod flammerne

Produkter fra tæpper til tagpap skal sikres mod flammerne

Flammehæmmere har ofte været i søgelyset, fordi de kan være skadelige for indeklima, miljø og sundhed. Samarbejde mellem industri og universiteter vil udvikle metoder til at brandsikre produkter som tekstiler og tagpap – miljøvenligt, men billigt.

Flammehæmmere er nødvendige for brandsikkerheden, men ofte har de været beskyldt for at være skadelige for mennesker og miljø. Det skal der nu laves om på. Flammehæmmeres effekt skal forbedres ved at indkapsle og fiksere dem. Det vil betyde, at de vil være mindre skadelige for miljø og sundhed, samtidigt med at de holder længere. Når flammehæmmerne indkapsles og fikseres, bliver de beskyttet, så de ikke bliver nedbrudt, afdamper eller bliver vasket ud. Dermed opnås en langvarig effekt, så brandsikkerheden bevares – også efter 10 års brug, vask og slid. Projektet fokuserer på at udvikle og derefter implementere de nye metoder i den danske industri. Derfor er der stort fokus på at sikre, at produkterne differentierer sig, mens produktionsomkostningerne minimeres.

Teknologien udvikles i et konsortium med Teknologisk Institut, Kemotextil, Egetæpper, Icopal og DTU. Målet er blandt andet at gøre det muligt at beklæde passagerskibenes gulve med tæpper af kunststof, der møder brandkravene, at opnå en mere miljøvenlig flammesikring af bomuld og en konkurrencedygtig og mere sikker tagpap. På sigt skal metoderne kunne anvendes bredere, så dansk industri og en lang række andre produkter får gavn af de kompetencer, der er opbygget gennem projektet.

Egetæpper vil som de første introducere et gulvtæppe af kunststof, som lever op til kravene for passagerskibe.

”Hvis Egetæpper i fremtiden kan tilbyde produkter, der er af 100% nylon og samtidig IMO-certificeret, vil det betyde, at vi kan åbne et marked med helt nye produkter og muligheder. Konkurrencemæssigt kommer vi til at stå stærkt, da de produkter vil kunne matche de stigende råvarepriser på uld, som vi ser for tiden,” siger fabrikschef Aksel Heltoft, Egetæpper.

Projektet vil på Kemotextil A/S have stor betydning for salget i både ind- og udland.

”Kemotextil A/S vil kunne øge afsætningen af differentierede tekstiler, herunder sikkerhedsbeklædning, baby-/børnebeklædning, autotekstiler, udstillings- og teatertekstiler, alt med indbygget sikkerhed og uden eventuel skadelig afdampning af kemikalier,” siger direktør Henrik Ellerbæk, Kemotextil.

Professor på DTU Kristoffer Almdal har stor erfaring med at opnå bestemte funktioner i plastmaterialer ved at ændre på de molekyler, som materialerne består af.

”Projektet giver os mulighed for at bringe den forskning, jeg har arbejdet med gennem de sidste mange år, i brug i praksis. Det bliver en spændende proces, og jeg glæder mig til at se resultaterne af det store arbejde i laboratorierne, når det implementeres i industrien,” siger han.

“Icopal a/s stræber efter at være foran på innovative og miljøvenlige produkter og projektet  får derfor  stor betydning for Icopal i både ind- og udland”, siger teknisk direktør Eirik Jensen, Icopal Danmark a/s.


Lignende projekter

Sjældent metal i kamp mod varm syre

Sjældent metal i kamp mod varm syre

Kontakt i HTF

Kommunikationschef
Thomas Bjerre
Tlf. 3363 7285

 

Fakta

Varighed: 3 år
Projektperiode: 2012-2015

Fase 1: Projektstart – fra idé til projekt

Budget: 14 DKKm
HTF-investering: 7 DKKm

Parter

Egetæpper A/S

Kemotextil A/S

Icopal A/S

DTU, Institut for Mikro- og Nanoteknologi

Teknologisk Institut, Center for Kemi- og Bioteknik

 
Højteknologifonden, Holbergsgade 14 3, 1057 København K, tlf 3363 7280info(at)hoejteknologifonden.dk