Klare plastpladers anvendelighed

Særligt to klare plasttyper anvendes i vidt omfang i flere forskellige sammenhænge – Akryl og Polycarbonat. Begge plasttyper hører under kategorien termoplast, hvilket betyder at både akryl og polycarbonat er formbare ved opvarmning. Det betyder at plader fremstillet i en af disse plasttyper, bliver bløde ved opvarmning, hvilket gør det muligt at forme dem, og ligeledes størkner de igen ved afkøling, således at de holder den ønskede form.

Akryl har af den tyske akrylproducent Röhm fået varemærket Plexiglas, der beskriver produktet som plastisk og fleksibelt glas. Dette varemærke er gennem tiden gået fra at være et varemærke, til i høj grad at være en betegnelse for akrylplader.

Akryl er en klar plasttype, hvilket vil sige at det er muligt at se igennem eksempelvis plastplader fremstillet i akryl. Akryls gennemsigtighed er faktisk lige så stor som gennemsigtigheden ved glas, men til forskel fra glas, er akryl ikke skrøbeligt i samme grad som glas. Dette betyder dog ikke at akryl ikke kan knuses, for det kan det, dog skal der i visse tilfælde mere til end hvad almindeligt glas. Samtidig vil akrylplader ikke knuses og splintres på samme måde som glas, hvis de går i stykker, hvilket er én af fordelene ved akrylplader.

En anden fordel ved plastplader i akryl er desuden at det, grundet den termoplastiske egenskab, er at sådanne plader er formbare, når de udsættes for varmepåvirkning. Dette betyder at det er muligt at forme den plane plade således at den kan passes ind i forskellige former og vinkler, og den er derfor let at anvende til forskellige konstruktioner og lignende. Hertil kommer at plastplader i akryl er lette at skære til, uden behov for avancerede skæreredskaber, alt der skal bruges, er eksempelvis en rundsav, stiksav eller sågar blot en ganske almindelig fukssvans. Også denne egenskab er med til at gøre det let, at tilpasse plastpladen til det ønskede anvendelsesområde.

I særlige tilfælde kan der være behov for at benytte plastplader, der er brudsikre, hvilket vil sige at de ikke kan knuses, som det er tilfældet med eksempelvis akrylplader. Blandt de brudsikre, klare plastplader, finder vi plader fremstillet i polycarbonat. Polycarbonat har mange af de samme egenskaber som akryl, heriblandt at det er en klar plasttype, der ligesom akryl også har en stort set lige så høj gennemsigtighed som glas. Ligeledes har Polycarbonat, som nævnt, også termoplastiske egenskaber, hvilket betyder at denne plasttype også er formbar ved opvarmning og ligeledes størkner og holder formen ved nedkøling. Der hvor polycarbonat adskiller sig fra akryl, er at det er brudsikkert.

Netop de bøjelige egenskaber har også stor betydning for polycarbonats anvendelighed, og vi ser derfor polycarbonat anvendt i rigtig mange forskellige sammenhænge. Særligt bliver polycarbonat anvendt til produkter, der stiller store krav til sikkerheden i anvendelsen. Heriblandt kan nævnes, at polycarbonat eksempelvis ses anvendt til fremstilling af politistyrkers sikkerhedsskjold, der anvendes i forbindelse med uro, der kræver at politiet er ekstra godt beskyttet. Her kommer den gennemsigtige og brudsikre plast i høj grad til sin ret, da den gør det muligt for politiet at beskytte sig mod blandt andet slag og kasteskyts, og samtidig have mulighed for at se gennem skjoldet, og dermed orientere sig om hvad der sker.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *