Økonomi

Låner du penge til dine venner? Disse 4 ting skal du vide

Det kan være svært at sige nej til en tæt ven, der står med store hunde øjne og spørger efter en lille beløb til at klare en økonomisk vanskelig situation. Der er dog flere ting, som skal gennemtænkes ordentlig, før du hjælper din ven. Her er fire gode råd til, hvad du skal gøre når en ven eller veninde spørger efter et lån.

Denne artikel indeholder

Spørg om din ven har brug hjælp

Selvom bliver sat i lidt af en kattepine, når ens venner kommer og spørger efter et kort lån, så skal man altid huske på, at det også har været meget svært for din ven at bede om pengene. Det kan være svært at indrømme, at man har brug for hjælp. Du kan være en god ven og spørge, hvad de har brug for, og hvordan du kan hjælpe med at forbedre deres situationen. Spørg ind til, hvad pengene skal bruges til, så du sikrer dig, at pengene går til en nødsituation. Du hjælper ikke din ven ved at låne penge til ligegyldige ting, så gentager situationen sig bare igen.

Vigtig med klare vilkår for lånet

Hvis der ikke er andre alternativer end at pengene skal skifte hænder, så betragt lånet som en formel forretningsaftale. Det vigtigste er, at det ikke opstår problemer i jeres venskab. Så det er en god idé at tage alle følelser ud af situationen og sætte en klar vilkår for lånet. Ligegyldigt om I aftaler, at pengene skal falde på én gang på et givent tidspunkt eller tilbagebetalingen foregår over flere afdrag, så vær meget klar i aftalen omkring, hvilke vilkår du sætter omkring de lånte penge, så I begge er fuldstændig klar over, hvilken aftale I indgår. Selvom I er gode venner, så lav en skriftlig  aftale, så der er helt rene linjer.

Lad det personlige lån blive mellem jer

Hvis I vælger at indgå en låneaftale så sørg for, at ingen andre har kendskab til lånet. Det kan være ubehageligt for din ven, hvis disse nyheder kommer ud til jeres fælles venner og familie, at vedkommende har brug for økonomisk støtte. Der er heller ingen grund til, at andre folk ved, at du giver lån til andre. Det kan i værste fald resultere i, at andre kommer og spørger om en lignende aftale. Det vil blot sætte dig i samme problemstilling en gang til. Undgå for mange rygter og akavede situationer og hold aftalen mellem jer.

Vær klar på at pengene måske aldrig kommer tilbage

Selvom du kender din ven særdeles godt og du har stor tillid til, at pengene nok skal falde i forhold til jeres aftale, så kan den økonomiske situation være så kritisk, at pengene ikke kommer tilbage til dig. Med denne usikkerhed skal du forberede dig på, at pengene kan blive en gave i stedet for et lån. De ville med stor sandsynlighed ikke komme til dig om at låne penge, hvis ikke det var nødvendigt, så det er ikke sikkert at pengene enten kommer tilbage eller falder i forhold til jeres aftale. Hvis du tænker, at aftalen nok skal holde, fordi i er gode venner, kan du desværre komme til at tage fejl. Det er vigtigt, at man kun låner penge til venner, som man kan undvære.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *