Bliv klogere på LED armaturer
I denne artikel zoomer vi ind på de mere og mere populære LED armaturer. Vi vil behandle en række spørgsmål som forhåbentlig vil gøre dig en hel del klogere og gøre dig i stand til at vurdere, hvilke LED armaturer, der kunne passe til dig.
Vi vil blandt andet kigge på:
-Hvorfor vælge LED armatur?
-Hvordan fungerer LED armatur?
-Hvor kan man bruge LED armatur?
-Hvilket LED armatur skal man vælge?
Denne artikel indeholder
Hvorfor LED armatur?
LED armaturer er den moderne erstatning for gammeldags armaturer med lysstofrør. Dem kender næsten alle, men efterhånden vælger flere og flere LED armaturer i stedet, og hvorfor kan det være? Nogle helt åbenlyse forklaringer er, at LED armaturer holder længere, har et lavere elforbrug, er bedre for miljøet, og så fås de i en række forskellige typer, som gør, at man kan vælge dem, der passer præcis til det behov, man står med. Se fx det store udvalg af LED armatur hos danske PlusLED og læs mere på https://www.plusled.dk/led-armatur.html.
Hvordan fungerer LED armatur?
LED teknologien som bruges i LED armaturer fungerer ved, at mange små dioder med lys sidder placeret tæt sammen på den flade, der lyser i armaturet. Disse laves i forskellige styrker, som afgør, hvor kraftigt LED armaturet lyser (også kaldet lumen eller LM), og samtidig findes de i forskellige farvenuancer (kaldet kelvin eller K). Jo Højere kelvin, jo koldere lys, jo lavere, jo varmere lys. Typisk vælger vi i Danmark de varme hvide nuancer i 2700K-3000K til private hjem, og 4000K til kontorer, lager og erhverv.
Hvor kan man bruge LED armatur?
LED armaturer bruges typisk til generel rumbelysning og placeres hovedsageligt i loftet. Det kan både være indendørs i hjemmet, men her er LED spots mere udbredte. Mere populære er LED armaturer som loftbelysning i garagen, lagerhaller, sportshaller, erhvervsbygninger etc. De er også populære under overskabe i fx køkkenet.
Hvilket LED armatur skal man vælge?
Der findes mange forskellige typer af LED armatur, så det er vigtigt at finde den rigtige.
Én type er et klassisk armatur, hvor man kan sætte LED rør i – samme princip som man kender det fra gammeldags lysstofrør. Har man gammeldags lysstofrørsarmaturer siddende, kan man overveje at få dem ombygget til LED. Dette kræver en elektriker, men så kan du sætte LED rør direkte i dine gamle armaturer.
Én anden type har indbygget LED – altså LED indbygningsarmatur. Fordelen ved disse er, at de typisk er mere kompakte, og da det er et lukket armatur, er det ofte mere modstandsdygtigt overfor skidt, snavs og fugt. I denne kategori findes bla. smarte armaturerne, som med små clips/beslag nemt monteres i loftet. Nogle fås også, så de kan serieforbindes med nemme kabelløsninger, så man blot sløjfer dem videre.
Man kan også få LED lyspaneler, som fx kommer i 60x60cm og derfor giver en stor lysflade, men et mere blødt lys. Disse er fx rigtig gode i kontorer og gange.
Når du vælger LED armatur, så er det også vigtigt at være opmærksom på, at få valgt den rette IP-klasse, som dækker over armaturets evne til at modstå fugt, vand og støv. Udendørs vil man ofte vælge IP65, mens man indendørs i almindelige opholdsrum kan vælge IP20.
Vi håber, at artiklen har gjort dig klogere på LED armatur, og har givet dig inspiration til at vælge den helt rette løsning, hvis du skal ud og købe.