Pandelampe

Denne artikel indeholder

Når først at mørket er faldet på, eller du på anden vis mangler noget ekstra lys, er en pandelampe slet ikke så tosset en investering. Pandelamper egner sig til rigtig mange formål, da den lyser præcist der hvor du kigger hen. Alt efter hvordan og hvorledes dit behov er, kan pandelamper findes store som små og med forskellig funktioner og lysstyrker.

Pandelamper bruges af både private og virksomheder. Privatpersonerne bruger det til alt fra hundeluftning, camping og rengøring. Medarbejderne i diverse virksomheder er flittige brugere af pandelamper, hvor bl.a. postbud, renovationsmedarbejdere, rengøringsassistenter, avisomdelere, fiskere, mekanikere og medarbejdere på maskinstationer er blandt eksemplerne.

Der findes et hav af modeller på markedet, som har hver deres fordele. Nedenfor kan du se de pandelamper, som jeg mener er værd at kigge på.

<–produkter–>

Krav til din pandelampe

Inden du køber en pandelampe, skal du gøre dig nogle tanker om, hvilke krav du har til en pandelampe. Ligesom der findes mange forskellige modeller, findes der også rigtig mange forskellige former for LED-dioder, lysstyrker, batterier, spændemekanismer, hovedbånd og muligheder for opladning af batteriet.

Lysstyrken skal passe til dit behov, og med den stor udvikling indenfor LED-dioder, har du mulighed for at præcis det lys, som passer til dit behov. De moderne LED-dioder, som også er de mest populære, starter ud med at lyse meget et lavt blus, da et kraftigt lys fra starten af, både kan være træls for dig selv og dine omgivelser samt nattesynet. De moderne pandelamper kommer ofte med flere dioder samt lysindstillinger. De forskellige lysindstillinger består som regel af muligheden for, at gøre lyset svagere/kraftigere, bredden på lysstrålen samt hvor skarpt lyset skal være.

Skal du bruge pandelampen som lyskilde til når du skal læse en bog om aftenen, er det ret så smart med muligheden for et svagt blus som nærlys.

Kig også gerne efter hvorvidt pandelampen er vandtæt, så du ikke står uden lys en dag hvor du virkelig har brug for det.

For at opsummere det, skal du have et fokus på følgende punkter, når du er på udkig efter en pandelampe:

  • Stabil hovedbånd
  • Spændemekanismer
  • Mulighed for justering af lysstyrker
  • Mulighed for justering af lysspredning
  • Batteriets levetid og om det er genopladeligt
  • Mulighed for at købe et ekstra batteri

En god fingerregel er, at kvaliteten falder godt i spænd med prisen. Du skal ikke gå efter den billigste version, da de ofte har et dårlige batteri med kort levetid, da batteriet ikke kan holde til den høje varme, som udvikles, når LED-lysene er aktiveret.

En pandelampe er et praktisk apparat

Uanset om du er på udkig efter en pandelampe, til når du lufter hunden i de stille morgentimer, når du fisker søndag morgen eller arbejder sent på en boreplatform i Nordsøen, er en pandelampe et særdeles praktisk apparat. Som tidligere nævnt, giver en pandelampe dig den fornødne frihed til at bruge begge hænder. Det er ikke altid muligt at udføre den samme handling eller opgave, når den ene arm er sat ud af spil af en lommelygte.

Lys er ligeledes noget vi sjældent kan undvære, så hvis du allerede godt kan lide at have det helt rigtige udstyr, er en pandelampe slet ikke så dum en ting at investere nogle penge i.

Lys er ligeledes formidabel god til at ødelægge vores nattesyn. Ved du, at du af og til skal bruge noget lys samtidig med, at dit nattesyn ikke skal blive genstartet, bør du kigge efter en pandelampe med rødt lys. Det røde lys er særdeles brugbar til når du eksempelvis skal på toilettet midt om natten, da det også er mindre skarpt, sådan at de omkringliggende personer ikke bliver generet af lyset.

Batteriladere og genopladelige batterier til pandelamper

Vi kan prise os lykkelige for, at teknologien hele tiden udvikler sig. År tilbage kunne pandelamper kun købes hvor helt almindelige AAA- og AA-batterier var den eneste strømkilde. Batterierne er blevet stærkere, og har som regel også en længere holdbarhed. Har du et exceptionelt højt forbrug af lys, gør du dig klogt i at anskaffe dig genopladelige batterier samt en batterilader, sådan at du på den lange bane kan spare nogle kroner på den front. Kig derfor godt efter ift. hvilke LED-dioder pandelampen har, hvilken energikilde de kræver og hvordan de oplades. Du kan også finde pandelamper med indbyggede genopladelige batterier, som nemt kan lades op igen ved brug af et USB-kabel.

Komforten skal være i orden

Heldigvis er det ikke kun batterierne og LED-dioderne, som er blevet opgraderet. Hovedbåndet, som er det, der holder pandelampen det helt rigtige sted, er i dag langt mere behageligt end tidligere. Tidligere var det ikke ualmindeligt, at spændet kunne mærkes, og at selve båndet var meget stift, sådan at pandebåndet var mere eller mindre ubehageligt at have på. Komforten skal være i orden, ellers ender lampen med at ligge gemt i en rodeskuffe et sted og pengene spildt.

Tidspunkter hvor pandelamper virkelig kommer til sin ret

Et eller andet sted, er det kun fantasien der sætter grænser for, hvornår en pandelamper ikke længere er brugbar. Er du en flittig motionsløber, er det altså rart med noget ekstra lys i de mørker tider, hvor ruten godt kan blive lidt svær at se, og hvor huller, grene og vandpytter er sandsynlige forhindringer.

Camping og vandreture

Er du en flittig campist, og elsker du at slå et telt op ude i naturen væk fra civilisationen, så er en pandelampe et must-have. Det er ikke altid til at vide, hvordan terrænet ser ud, der hvor du vælger at slå lejr. Der kan være vilde dyr, bål, skarpe sten, teltpløkker og meget andet. Som regel er det noget vi sagtens kan se om dagen, men skal man på toilet i løbet af natten, er det ikke altid til at se sig ordentlig for uden lys. Ligeledes er det en fordel, at kunne se, hvor man skal placere fødderne i forbindelse med en vandretur, hvis ruten viste sig lidt længere end først beregnet, og det begynder at blive mørkt.

Diverse reparationer

Normalt er værktøjet det første man tænker på, når man skal ud og reparere sin cykel, motorcyklen eller når bilen skal have en kyndig gennemgang. En pandelampe er dog slet ikke en dum ting at have med sig her, da det giver dig et  godt arbejdslys uanset om det er lyst eller mørkt. Faktum er også, at de fleste først har tid til at kigge tingene efter arbejde, og sker dette i de mørke perioder, kan det hurtigt blive noget af en udfordring med for lidt lys.

Har du allerede arbejdet på din bil, er du sikkert allerede bekendt med, at motorhjelmen skjuler selv det bedste lys – og det er måske ikke så spændende at reparere bilen uden lys, eller med en lommelygte i munden mens du forsøger at gøre arbejdet færdigt.

Læsning i sengen

Nogle elsker at gå i seng tidligt, andre elsker at gå i seng sent. Nogle sover med lyset tændt, andre sover med lyset slukket. Nogle falder i søvn så snart de rammer hovedpuden, og andre har brug for lidt godnatlæsning eller læse nyheder på internettet. Det er ikke rart at være den, som gerne vil læse lidt, mens man ved, at ens partner gerne vil sove, uden at blive forstyrret af tændt lys på værelset. Her er en pandelampe helt ideel, da den kan indstilles til kun at lyse de enkelte sider i bogen op. Du kan dermed læse din bog i ro og mag, uden at skulle bekymre dig for, at din partner bliver forstyrret af lyset.

Fiskeri og sejlads

Lige som campisterne, bevæger fiskerne sig af og til også i mørket tidligt om morgenen. Fiskene bider bare bedst om morgenen, men det gør det kun, hvis du når ud til åen eller søen i godt behold. Dertil er det de færreste, som har forberedt ALT inden de tog afsted om morgenen. Den helt rigtige krog skal stadig sættes på linen sammen med den udvalgte madding. Den proces kan mange skrive under på, er væsentlig nemmere med lidt lys fra en pandelampe. Er det planen, at du skal ud i en båd og fiske, er det også rarest at kunne gå i båden med et godt og oplyst overblik.

Pandelamper kan ligeledes vise sig at være en rigtig livredder, hvis vejret vender og du har brug for at kunne blive set af andre, kan mange pandelamper købes med muligheden for at blinke med både en hvid og en rød farve, sådan at andre har nemmere ved at se jer.

Grill og rengøring

Rigtig mange fædre har allerede gjort sig selv en tjeneste ved, at købe en pandelampe til når grillen tages i brug. Foruden at du slipper for at stå med en lommelygte i hånden, er pandelampen tilstrækkelig langt væk fra varmen fra grillen. Står du med en lygte indover grillen, er der en risiko for, at lygtens funktion bliver nedsat eller helt går i stykker. Kan du dermed godt lide at grille uanset om det er lyst eller mørkt, så er en pandelampe helt sikkert også et nice-to-have apparat.

Og ja, der er virkelig mange gode grunde til, at du bør købe dig en pandelampe. Foruden funktionaliteten på pandelamperne, er de også blevet væsentlig opgraderet i forhold til deres udseende – hvilket vi er mange, der sætter pris på.

Artiklen er skrevet af Jesper, som lever og ånder for børnetøj.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *