Powerbank test
Powerbanks er gode at have ved hånden, når vores flittigt brugte smartphones, tablets og så meget andet elektronisk udstyr og gadgets, har brug for noget strøm. Powerbanken er din backup af strøm, som du kan have med på farten. Der findes rigtig mange powerbanks på markedet, nogle bedre end andre. I denne artikel gennemgår vi de powerbanks, som vi mener, er en overvejelse værd.
Denne artikel indeholder
Hvad er en powerbank?
En powerbank er et specielt slags batteri, som giver dig muligheden for, at få “opbevaret” strøm ligesom du får opbevaret penge i din bank. Deponeringen af strøm sker ved, at powerbanken oplades hvorefter den kan bruges til at oplade smartphones, tablets, lommelygter og andet elektronisk udstyr. Powerbanks er som regel udstyret med en USB port, hvilket i disse dage er ensbetydende med, at alle kan få deres device opladet med powerbanken.
Og tiden er med os – for der var engang, hvor en powerbank kun kunne bruges til at lade en enkelt smartphone op. I dag kan de fleste powerbanks på markedet til småpenge, bruges til at oplade 4-5 iPhones eller holde liv i pigen eller knægtens iPad mens tegnefilmen buldrer derudaf.
Teknikken bag
I en powerbank gemmer der sig som nævnt et batteri, som bruges til deponering af strøm. Det du som bruger skal gøre dig nogle tanker om, er hvor mange mAh den givne powerbank er udstyret med. mAh er en målestok for den mængde af strøm, som powerbankens batteri kan deponere.
Har du allerede nu kigget godt omkring efter nogle powerbanks, og læst vidt og bredt om dem, så har du helt sikkert også set hvor mange forskellige mængder af mAh de forskellige powerbanks har. Da Pokémon GO blev udgivet den 6. Juli 2016 var de mest brugte powerbanks udstyret med 10.400 mAh, hvilket oversat til dansk betyder, at powerbanken kunne bruges til at lade en iPhone op 4-5 gange alt efter om den har ramt 0% eller ej.
Volt og ampere
Rigtig mange powerbanks bliver lavet med muligheden for at lade på to-tre forskellige måder. Det kan godt virke uoverskueligt, men det er faktisk ret så ligetil.
Du skal tage højde for, hvordan output og input er på den givne powerbank. Du vil både kunne se et v og et A, hvor v står for volt, og A står for ampere.
Output skal du tænke som, hvordan powerbanken kan frigive strøm til en anden enhed. Input handler om, hvor meget strøm og hvor hurtig den kan lagde det på sig.
Det er meget normalt, at smartphones oplades med 5 volt og 1 eller 2 ampere. På en powerbank skrives det typisk “OUT 5V1A” eller “OUT 5V2A”, hvilket er det mest normale. Input er som regel “IN 5V1A”.
Så er du på udkig efter en powerbank, som både kan oplades hurtigt samt oplade dine enheder hurtigt, så skal du kigge på både input og output, hvor du som minimum skal have 2 ampere.
Elsker du at fiske, så er du også vant til at forberede dig i god tid. Du vil sagtens kunne klare dig med en model, som tager lidt længere tid om at oplade, og som ikke behøver at lade dine enheder op på meget kort tid. Til dig kan “OUT 5V1A” og “IN 5V1A” sagtens gå an.
Udviklingen var en nødvendighed
Udvikling er som regel noget alt har godt af. Det samme gælder powerbanks. I lang tid har der været et problem med, at smartphones ikke holder strøm til en hel dag med aktiviteter. Rigtig mange bruger mere end fem apps på deres smartphone i lang tid i løbet af dagen, og det sætter altså nogle krav til batteriets evne til at holde strøm. Apps som Snapchat, Instagram og Facebook er nogle af de helt store strømrøvere. Det samme er navigations apps som eksempelvis Apple’s Kort og Google Maps. Ikke desto mindre bruger vi dem i stor stil på trods af deres krav på strøm fra batteriet.
Brugen af smartphones har altid været så stor som nu, hvor vi udover at navigere os rundt og connecte socialt med andre mennesker digitalt, så bruges de også til at betale ved kassen og som billetholder. Og det er da fedt, at man i dag kan bære alt i en enkelt enhed, i stedet for at skulle rende rundt med et mavebælte eller en rygsæk – men det har gjort det svært for batterierne at holde strøm.
Det skal siges, at der naturligvis findes smartphones på markedet, som er kendte for at kunne holde strøm i lang tid. Også selvom at de bruges en stor del af dagen. Ikke alle producenter af smartphones og tablets er lige gode til at producere gode batterier – så indtil at de får sporet sig ind på det helt rigtige, er vi nødt til at tilpasse os niveauet. Så medmindre at du sidder lænket fast tæt på en stikkontakt, er en powerbank helt og aldeles brugbar i rigtig mange henseender.
Pris og kvalitet
Udover at powerbanken selvfølgelig skal have en vis kapacitet af strøm og naturligvis også et pænt udseende, er der også et parameter som prisen, du skal have i mente. Prisen er som oftest lig med kvaliteten. Du kan være heldig at finde en rigtig god powerbank til billige penge. Uanset om det er billigt eller ej, skal du sikre dig, at dét batteri som powerbanken er udstyret med, at sikret mod at overoplade, og at den indeholder de basale egenskaber, som vi har snakket om i denne artikel.
Fungerer godt til mange typer enheder
Det fede ved en powerbank er, at den oftest er udstyret med en USB-ladeport og/eller USB-A, USB-B eller USB-c ladeporte. Det gør en powerbank brugbar for dig, som enten har en iPhone, iPad, Android, andre typer smartphones, MP4, iPods, et digitalt kamera med opladeligt batteri og en kæmpe skare af GPS-enheder. En powerbank er mere eller mindre en nødvendig i takt med de dårlige batterier, som producenterne putter i deres produkter. Der er ikke noget værre, end at løbe tør for strøm, når du mest har brug for det. En hurtig søgning i søgemaskinerne viser en masse historier om folk, som har været strandet et sted uden strøm på mobilen, fordi at de har været 100% afhængige af, at bilen kunne lade deres mobiler på – men sker det, at bilbatteriet også løber tør, så er der altså ikke noget til at lade mobilen op, så der kan blive ringet efter hjælp.
Essentiel til festivaller
Er du en flittig festivalgænger, og har du været det i en lang årrække? Så har du helt sikkert også prøvet, at stå og skulle optage lyden fra en koncert med din yndlingskunstner eller tage det helt perfekte billede af veninderne – men hvor mobilen er flad for strøm. De tider, hvor du til en festival løber tør for strøm, er efterhånden ved at være passé. For med en powerbank har du altid strøm lige ved hånden – i hvert fald så længe at du husker at lade den op. Spørger du rundt omkring på festivalerne, eller kigger du rundt på gaderne i de danske storbyer, så vil du med stor sandsynlighed se flere powerbanks end nogensinde før. Og der er ikke meget at sige til, at powerbanks er blevet populære – for de har løst det evige problem med afladede enheder.
Hopper vi lige et smut tilbage til festivalpladserne, skal det siges, at du nok kan finde en ladestation på de fleste festivalpladser – men lige så mange ladere som ladestationen har, lige så mange personer sidder der rundt om ladestationen. Så medmindre at du virkelig sætter pris på køkultur, så kunne det godt være pengene værd, at investere i en powerbank og tiden væk fra køerne.
Hvilken powerbank skal du vælge?
Der er som sådan ikke så mange ting, som du skal have med i dine overvejelser, når du skal ud og købe en powerbank til teltturen, vandreturen, festivalen eller blot som kompagnon i bilen eller på cyklen.
Som altid er det rart, at hvis man vægter udtrykket af enheder højt, så skal man også bruge noget krudt på at finde noget pænt. Mange powerbanks laves faktisk i nogle rigtig fede designs, som sagtens kan begå sig som en slags pynt på skrivebordet, eller hvor du nu har den placeret i løbet af dagen.
Dertil kan det godt betale sig, at købe en powerbank med muligheden for at lade med på 1 og 2 ampere, sådan at du altid kan lade med 2 ampere hvis tiden er knap, og din enhed skal lades op meget hurtigt. Det giver en helt anden frihed, end hvis du står og skal bruge en hurtig ladning, men din powerbank er ufattelig langsom.
Så er der eller ikke så meget andet at sige, end at du skal købe en powerbank, hvis du er på udkig efter en portabel energikilde til din enheder. Du skal droppe at købe powerbanks fra tredjelande og asiatiske lande, hvor du aldrig helt kan stole på de informationer, som står skrevet på produktsiden. For i værste fald ender du ud med en smartphone eller en tablet, hvor batteriet er fuldstændig ødelagt på grund af en opladning med en tvivlsom oplader.
Artiklen er skrevet af Patrick, som bl.a. står bag denne BMI beregner.