Røgalarm test

Denne artikel indeholder

Når det kommer til sikkerhed i hjemmet, så er det en prioritering, der bør stå øverst på listen. Man skal være tryg i sit eget hjem, og derfor er det også vigtigt, at man har taget de nødvendige forholdsregler. En af disse forholdsregler er, at hjemmet er udstyret med røgalarmer.

Her det er især vigtigt, at man ikke ”kun” har røgalarmer i stue og køkken, men at der rent faktisk er en alarm i alle rum. Man kan aldrig vide, og en brand kan opstå hvor som helst og når som helst. Derfor er det bedst at være på den mest sikre side som muligt. Læs med herunder og bliv klogere på de vigtige ting at overveje ved køb af røgalarmer. Derudover får du også en række eksempler på de bedste alarmer.

Find en røgalarm, der er testet

Det er vigtigt, at man ikke går på kompromis med kvaliteten, når man skal købe alarm. Derfor er det altid en god idé at vælge de alarmer, der først og fremmest lever op til kravene på området.

Derudover laves der årligt tests af forskellige alarmer. Dette gøres bland andet i forbrugermagasinet Tænk, hvor du kan finde de alarmer, der har vundet Bedst i Test. Du kan være sikker på, at de alarmer, der er bedst i test, er i høj kvalitet.

Placeringen er vigtig

Placeringen af røgalarmer i hjemmet er vigtig, da det betyder meget for effektiviteten. Først og fremmet skal du altid placere alarmen i loftet eller på væggen lige under loftet, da røg søger opad. Placer alarmerne så lang væk fra hjørner som muligt, og bor du i et hus med store rum, så placer gerne flere alarmer i et rum.

Er der flere etager i boligen, så husk at hænge alarmer op på alle etager. Placer gerne en alarm i trappeopgangen også. Undgå at placere alarmen i køkkenet for tæt på komfur og ovn, der kan være skyld i en falsk udløsning af alarmen. Placerer du ikke alarmer i alle rum, så sørg for, at der er alarmer i de rum, hvor du opholder dig mest. Det anbefales dog, for at være på den sikre side, at placere alarmer i alle hjemmets rum. I følgende afsnit kan du læse mere om eksempler på de bedste røgalarmer.

Overvej røgalarmens levetid

Når du skal finde den bedste røgalarm, er det også vigtigt, at levetiden er høj. Det vil sige, at du bør orientere dig om, hvor lang tid alarmen lever på batterier. Du kan få alarmer til en meget billig pris, men hvis den ikke holder særligt længe, før du skal skifte batterier på den, er det måske ikke pengene værd.

Derfor kan du med fordel kigge efter alarmer, der lever lang tid på batteriet. Røgalarmer er konfigureret på den måde, at de begynder at sige en bip lyd, når det er ved at være tid til at skifte batteri. Dette er en smart og vigtig funktion, men det er ikke specielt rart at høre på, og hvis du har været grundig og installeret mange alarmer i hjemmet, kan det være noget frustrerende. Derudover der det ikke specielt praktisk, at man skal skifte batterier ud hele tiden. Overvej derfor at lede efter alarmer, der lever lang tid på batteriet. Du kan også få alarmer, der kører på genopladelige batterier.

Tjek dine alarmer jævnligt

Selvom de fleste alarmer er installeret således, at de giver dig en advarsel, når det er ved at være tid til at skifte batteriet ud, så bør du også selv tjekke dem engang i mellem. Røgalarmer kan nemlig som alt andet elektronik blive defekt, og derfor er det vigtigt at tjekke engang i mellem, så du ikke oplever, at de pludseligt ikke advarer dig ved opstået røg.

Du kan let tjekke dine alarmer. Det eneste det kræver er noget langt og smalt, som du kan nå alarmen med. Her kan du eksempelvis bruge et kosteskaft. Med skaftet kan du nå den knap, som alle alarmer er udstyret med, hvor du kan presse skaftet ind mod knappen. Hvis alarmen virker, som den skal, vil den give en bip lyd fra sig, ligesom når den er ved at løbe tør for strøm.

Det kan især være vigtigt at tjekke dine alarmer, når du har været på ferie i længere tid, og de måske er gået ud, mens du var væk. Derudover er det en god idé at tjekke dem i eksempelvis juletiden, hvor man ofte har brandfarlige dekorationer stående fremme som lyskranse eller et juletræ.

Tjek også dine netdrevne alarmer

I mange moderne huse er der installeret alarmer, der er netdrevne. Men selvom de er koblet til husets elnet, så har de stadig et backup batteri, som også skal fungere optimalt. Dette bør du tjekke, ligesom du tjekker almindelige alarmers batterier.

Brug serieforbundne alarmer for børnenes skyld

Det er dokumenterede beviser for, at mindre børn ofte ikke hører alarmer, når de går i gang. Derfor kan det være en god idé med alarmer, der er forbundne, så de kan udløse hinanden. Dette er specielt praktisk, hvis børnene sover i den anden ende af huset, end hvor forældrene er. På den måde er du sikker på, at du altid opdager, når der opstår røg.

Benyt dig af brugsanvisningen

Er du i tvivl om, hvordan din alarm fungerer, og hvordan den skal holdes ved lige, så bør du altid bruge brugsanvisningen, der følger med. Her kan du blive klogere på, hvornår bip lyden går i gang, i forhold til hvornår batteriet skal skiftes. Du kan også læse om, hvor ofte batteriet skal skiftes, og hvordan du tjekker, om alarmen fungerer, som den skal.

Kig efter pakketilbud

Når du skal bruge en alarm til et enkelt rum, er det selvfølgelig fint at lede efter en enkelt. Skal du dog bruge alarmer til hele huset, hvis du lige er flyttet ind, eller hvis der er mange, der trænger til at skiftes ud, er det en anden sag. Du kan nemlig med fordel kigge efter pakketilbud på alarmer. Hos mange forhandlere kan du finde pakketilbud i form af to alarmer eller flere til en billigere pris, end hvis du køber dem enkeltvis.

Hvad du skal gøre, hvis en alarm går i gang

Hvis du kommer i den situation, at en eller flere af røgalarmerne i hjemmet går i gang, er det vigtigt, at du holder hovedet koldt. Først og fremmest er det vigtigt at tjekke, om det er falsk alarm. Tjek, om der kommer røg nogle steder fra, og om det er fra en opstået brand.

Er det en faktisk brand, skal du ikke forsøge at slukke den. Kulilteforgiftning sker hurtigt på grund af røgen, og man opdager den ofte først, når skaden er sket. Sørg derfor at evakuere alle voksne og børn samt dyr i hjemmet, så alle er uden for. Dette gælder også, hvis du er i tvivl, om det er en reel brand. Der er ingen grund til at løbe nogen risiko.

Kontakt herefter brandvæsnet, og sørg for at blive uden for hjemmet. Brandvæsnet kommer hurtigt og får branden i kontrol.

Overvej en brandforsikring

Selvom alarmer i hjemmet kan hjælpe dig med at opdage en brand, og du får tilkaldt brandvæsnet i en fart, så kan skaden stadig være stor. En brand udvikler sig velvidst hurtigt, og derfor er det en god idé med en forsikring.

Selvom brandvæsnet når hurtigt frem, kan der stadig være meget, der er ødelagt, og disse skader kan være dyre at få repareret. Derfor er det en god idé med en forsikring, hvor du får dækket en stor del af de mange skader, der kan opstå i forbindelse med en brand. Der findes mange forskellige udbydere af brandforsikring, så det er bare at tag et kig rundt på nettet.

Er du i tvivl om noget, så spørg altid om hjælp

Man kan købe alarmer mange steder på nettet og i fysiske butikker, men det kan nogle gange være uoverskueligt, hvad der er det rigtige for netop dit hjem. Er du derfor i tvivl om, hvilken slags alarmer, du skal købe, eller hvordan de skal installeres eller bruges, så spørg altid personalet om hjælp.

Du kan som regel altid finde personale i de fysiske butikker. Handler du på nettet, kan du ringe til butikkens kundeservice og få hjælp af dem.

Få styr på sikkerheden i hjemmet med de bedste røgalarmer

Så hvis du står i en situation, hvor der måske ikke er alarmer i dit hjem, eller der måske kun hænger en enkelt, så bør du overveje at anskaffe dig nogle flere. Man ved aldrig, hvornår der kan udbryde brand, og det sker ofte meget tilfældigt. Derfor er der ikke nogen grund til at tage chancer.

Med nogle gode alarmer, der hænger de rigtige steder i hjemmet, er man altid på den sikre side. Alarmer kan fås mange forskellige steder i god kvalitet, og så koster de ikke det hvide ud af øjnene.

Denne artikel er skrevet af Kim Jørgensen fra Sikkerthjem.nu

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *