Vælg den rigtige vinduestype

Det kan være en jungle at finde ud af hvilke vinduer man skal vælge. Hvis man er helt grøn, hvad angår vinduer, kan det være en god ide at finde en guide til køb af nye vinduer, inden du springer ud i det. For udover glastypen, materialet og prisen, så skal man også tage stilling til vinduestypen. Altså selve udseendet på vinduet. Herunder de mest anvendte i de danske huse: 

Topstyrede vinduer
En meget almindelig vindues type, som man ser i mange villaer og etagebygninger. De er topstyret, fordi de styres i toppen, hvor beslagene er monteret. Når man åbner vinduet, åbnes vinduet ud af, ud af rammen og toppen sænkes. Hvis de skal pudses, skal det helst gøres fra den anden side.

Vendbare vinduer
Anvendes ofte i etagebygninger, hvor det er svært at komme ud på den anden side. De kan nemlig pudses indefra, da vinduet, (som også er monteret i toppen) kan åbnes op til ca 180 grader. 

Sidehængte vinduer
Ses i mange forskellige typehuse. De er monteret i siderne, og åbnes fra midten af og ud til hver side. Man kan også nøjes med at åbne kun den ene side af vinduet.

Dannebrog
Det kan ikke blive dansk end med dannebrog vinduer. Det har sit navn fordi det ligner flag, og var meget populært i gamle dag, men det er de faktisk stadig i dag. De anvendes i rigtig mange forskellige type bygninger. De er ligesom de sidehængte vinduer, hvor de åbnes fra midten og ud. 

Bondehus
Bondehus vinduer er anvendt helt tilbage i 1700 tallet, men de bruges stadig hyppigt i de danske huse, bare i en mere moderniseret udgave. De har de unikke sprosser på halvdelen, så vinduerne deles op i 4 sektioner. Ligesom dannebrogs-vinduerne, giver de en vis charme til et hus.

Vindue med fast kam
Det er et stort vindue, som ikke kan åbnes. Det vælges hyppigst i store vindues partier, eller blandt andre vinduer som kan åbnes, hvor der ikke er behov for at andre vinduer kan åbnes. Derudover giver det stadig et godt og stort lysindfald. 

Klip/drej-vindue
Ses oftes i lejligheder og andre etagebygninger. Denne vinduestype har en drejefunktion, hvor du kan åbne det i toppen, eller det kan åbnes fra midten af og ud. Alt efter dine ønsker. 

Det skal helst være ens i hele huset, for at se bedste ud. For hvis det kun er 1 eller 2 vinduer som skal udskiftes, og de andre har mange år i sig endnu, så skal du måske tænke over, at de nye vinduer skal ligne de andre vinduer. For det vil måske se lidt tosset ud, at der skiftes til en helt anden vinduestype. Et eksempel kunne være, at man har topstyrede vinduer, men vælger, at de nye vinduer skal være dannebrogstyper, altså med en masser af sprosser. Det vil måske ikke passe helt ind. Men alt i alt, så er det dig der bestemmer, og der er ikke nogen forkerte valg. Men hvis man har tænk sig at sælge over de næste kommende år, så vil det skabe mest værdi for huset, at vinduerne er samme type og energivenlige.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *